Soluto: ERP, CRM, E-ticaret ve Sektöre Özel Çözümler

E-Arşiv

Soluto e-arşiv uygulaması ile faturalarınızı hızlı şekilde gönderebilir, dijital ortamda güvenle muhafaza edebilir istediğiniz zaman faturalara ulaşabilirsiniz.

horizontal-line

E-Arşiv Nedir?

E-Arşiv, fatura bilgilerinin elektronik ortamdan gönderiminin sağlandığı ve ayrıca müşterilere kesilen faturaların da nüshalarının saklandığı bir faturacılık türüdür. Diğer yandan “E-Arşiv fatura nedir?” sorusunun yanıtlanabilmesi için hangi durumlarda kullanıldığını açıklamak gerekir. İnternet üstünden gerçekleştirilen satış işlemlerinde mükellefler e-fatura kaydı tutmuyorsa, gönderici e-arşiv ile her iki taraf için de kesilen faturanın kaydını tutmalıdır. Bu işlem için kullanılan elektronik fatura türüne e-arşiv fatura denir. E-arşiv geçmiş dönemde bulunan faturalarınıza hızlı ve kolay şekilde ulaşmanıza olanak sağlar.

E-Arşiv Fatura

E-Arşiv fatura, göndericinin e fatura mükellefi olduğu ancak karşı tarafın elektronik harcamalarının kaydının tutulmadığı durumlarda kullanılır. Gönderici hem e-arşiv faturası hem de e-fatura kesebilmektedir. Karşı tarafın da e-fatura mükellefi olduğu durumlarda e-arşiv kullanılamaz. Elektronik ortamlarda gerçekleşen satış işlemlerinin denetlenebilir olması için fatura kesim işlemi gereklidir. E-faturadan mükellef göndericilerin gerektiğinde e-arşiv işlemi gerçekleştirmesi zorunludur. E-Arşiv, e-fatura yerine geçemez ve yanlış kesim işlemlerinin cezai yaptırımları mevcuttur. Dolayısıyla e-arşiv fatura iptali için yeniden başvuru yapmak gereklidir.

Kimler E-Arşiv Fatura Mükellefidir?

E-fatura kesilmesi gerekmeyen ya da kesilmeyen durumlarda kullanılan e-arşiv faturası, 2019 senesinden itibaren zorunlu hale getirilmiştir. Vergi Usul Kanunu(VUK), günlük net cirosu 5 bin Türk Lirasına ulaşan tüm e-satış taraflarını e-arşivden sorumlu tutmuştur. Gönderici taraflar, alıcı tarafların e-fatura mükellefi olmadığı durumlarda gerçekleştirilen işlemlerin tümü için GİB e-arşiv fatura detaylarını belgelemekle yükümlüdürler. Ayrıca e-fatura kesiminin gerektiği durumlarda kesilen e-arşiv faturalardan 1 hafta içerisinde cayma hakkı mevcuttur.

Soluto E-Arşiv avantajları

E-Arşiv Özellikleri Nelerdir?

Elektronik ortamda gerçekleştirilen tüm satış işlemleri, faturalara dayanılarak belgelendirilmelidir. E-Faturanın zorunlu olmadığı durumlarda e-arşiv faturası kesilebilir. E-Arşiv uygulaması ile e-fatura arasında farklar bulunur:

E-Fatura ve E-Arşiv farkları

Herhangi bir mükelleflik gerektirmeyen e-arşiv, işlem hızını artırır. E-fatura ve e-arşivi birbirinden ayıran özellikler vardır. Her iki fatura biçimini ayırt etmek için şu özelliklere dikkat edilebilir:

Tüm bu farklılıklara ek olarak, her iki fatura çeşidi de birbirine benzerlik gösterir. Ancak onları ayırmak mümkündür. E-Arşiv’e yönelik zorunluluk yalnızca ciro ile belirlenirken e-faturada senelik olarak değişen gereklilikler mevcuttur. Kağıt fatura ve e-arşiv faturası aynı anda kesilebilir. Arşivlenmeyen e-arşiv faturalarının Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) rapor edilmesi gerekmez. E-arşiv fatura görüntüleme işlemleri de GİB üstünden gerçekleştirilebilir. Soluto, entegratör olarak işlem görerek tüm bu detaylı işlemleri otomatik olarak düzenlemektedir.

E-Arşiv Avantajları

E-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

E-Arşiv fatura kesim işlemleri için birden fazla yol bulunmaktadır. İzlenebilecek ilk yol ise GİB e-arşiv işlemleri için oluşturulan portal üstünden belgelendirme yapmaktır. E arşiv giriş işleminin ardından E arşiv sorgulama ve e arşiv iptal işlemleri için uygun yollar izlenenebilir. Entegrasyon ya da entegratörler aracılığı ile de e-arşiv fatura kesme işlemleri yapılabilir. Entegrasyon için şirketinizin aynı zamanda kendi fatura servisine sahip olması gerekir. Söz konusu servisin bulunmadığı durumlarda ise Soluto, entegratör olarak görev yapar ve size özel fatura kesim işlemleri yaparken aynı zamanda e-arşiv fatura giriş detaylarını GİB’e bildirerek güncel rapor beyanı işlemini de üstlenir.

E-Arşiv Fatura Avantajları

E-Arşiv fatura için e-fatura mükellefi olmak gerekmediğinden Soluto aracılığı ile kendi fatura kesim işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Kağıt fatura gönderimi ve ikinci nüshaların korunması gibi ayrıcalıklar da e-arşiv fatura avantajları arasında yer alır. Ayrıca kağıt fatura üstünden alıcılar, e-arşiv fatura sorgulama işlemi gerçekleştirebilirler. Kesilen her faturanın ilk tebrizinin GİB’e gönderilmesi vakit alan bir işlemdir. E-Arşiv portal ile günlük raporlama yeterlidir. Ayrıca Soluto sizin için tüm bu işlemleri minimum sürede halleder. Faturanın kesilmediği durumlar, vergi kaçırma suçu potansiyelini oluşturduğundan cezai yaptırımlara sebep olur. Herhangi bir mükelleflik gerektirmeden e-arşiv faturalarınızı Soluto ile kesebilirsiniz. E-Arşiv fatura portalı işlemleri ve belgelendirmelerle uğraşmadan e-satış işlemi gerçekleştirebilmek için Soluto’yu tercih edebilirsiniz. E-Arşiv Portalı üzerinden yapılması gereken işlemlerinizi profesyonel yardım ile gerçekleştirebilirsiniz.

Neden Soluto ile E-Arşiv Faturaya Geçiş Yapmalısınız?

Elektronik ortamda satış işlemleri gerçekleştirirken fatura kesim işlemi için GİB portal üstünden entegrasyon onayı almanız gerekmektedir. Ayrıca entegrasyon olarak faal işlem yürütebilmeniz için uzun vadede maddi kayıplara göz yummanız gerekmektedir. Uygun fiyatlı ve yüksek kalitede entegratör olarak işlem yapan Soluto, e-arşiv portal girişi ve fatura ile ilgili tüm yükünüzü ortadan kaldırırken cezai yaptırımla sonuçlanabilecek hataların da önüne geçer.

Fatura işlemleriniz için ileri teknoloji kullanan sistem arayüzümüz, tüm finansal muhasebenizin de gerçek zamanlı olarak yönetilmesini sağlar. Soluto’yu tercih ederek yalnızca fatura arşiv işlemlerinden değil aynı zamanda B2B ürün ve stok yönetim hizmetinden de faydalanabilirsiniz. Soluto aracılığı ile stok sayım, e-arşiv portal giriş yönetimi, ilerleme raporları gibi verileri tek bir sistem üstünden yürüterek zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Birden fazla pazaryerinde aynı anda satışa çıkartabileceğiniz ürünler satıldığında, Soluto tarafından otomatik olarak faturalandırılması yapılır. Dolayısı ile Soluto aracılığı ile yalnızca ürün seçimlerinize odaklanabilir, e-arşiv fatura portal üstünden yapılması gerekli olan belge işlem süreçlerinin yükünden kurtulabilirsiniz.

E-Arşiv (PDF)

E-Arşiv hakkında hazırladığımız yardımcı dokümana göz atmak için aşağıdaki PDF linkini indirebilirsiniz.

Soluto ile ilgili
merak ettikleriniz.

E-Faturaya geçiş yapmayan mükelleflerin bulunduğu durumlarda göndericiler e-arşiv faturası kesmektedirler. Gönderici taraf e-arşiv mükellefi değilse kağıt fatura kullanarak olası yaptırımlardan kaçınılabilir. Eş zamanlı olarak e-arşiv ve e-fatura kullanılmaz.

E-Faturanın zorunlu olduğu durumlarda e-arşiv kullanılamaz. Karşı taraf e-fatura uygulamasına tabi ise e-arşiv kullanıcısı e-fatura kesmelidir. E-Arşiv’de, gönderici e-fatura, mükellef ise kağıt fatura kullandığından gönderici her iki fatura türünü de kesebilir.

İnternetten satış işlemi gerçekleştiren ve günlük mevcut cirosu 5 bin TL’nin üstünde olan kişiler için e-arşiv zorunludur.

E-Arşiv Fatura uygulaması üzerinden oluşturulan faturalar iptal edilebilmektedir. E-Arşiv Fatura uygulamasında oluşturulduktan sonra farklı sebeplerle iptal edilen E-arşiv faturaların bilgileri E-arşiv raporunun “Fatura İptal” kısmına eklenir ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) gönderilir.

E-Arşiv Fatura Kesimi için kullanabileceğiniz birden çok seçenek bulunmaktadır. Bunlardan ilki GİB E-Arşiv’dir ve ilgili portal üzerinden işlemler gerçekleştirilebilir. Buna ek olarak Entegrasyon ya da entegratörler aracılığıyla da E-Arşiv faturacılık işlemleri yapılabilir.

Scroll to Top