Soluto: ERP, CRM, E-ticaret ve Sektöre Özel Çözümler

E-İrsaliye

Soluto e-irsaliye uygulaması ile istediğiniz her yerden e-irsaliye şablonuna ulaşın, düzenleyin, irsaliye kesin. Tüm muhasebe işlemlerinizi hızlı ve kolay yönetin.

horizontal-line

E-irsaliye Nedir?

İrsaliye, bir ticaret terimidir. Satılan malın taşınma ve sevk işlemlerinde düzenlenen belgedir. İrsaliyede teslim edilecek olan malın niteliği, adedi ve aitlik durumu belirtilir. E-İrsaliye ise bu belgenin dijital ortamda düzenlenmiş halidir. Özellikle sevk işlemlerine e-irsaliye kullanılır ve malı teslim alacak kişiye iletilir. Taşıma belgesi olarak düşünebileceğiniz e-irsaliye ise taşımayı gerçekleştiren araçta mutlaka bulundurulmalıdır. İnternet ortamında irsaliye hızlı şekilde oluşturulabilir, değişiklik yapılabilir, çıktısı alınabilir.

E-irsaliye Sorgulama İşlemleri

Uygulamaya kayıtlı kişiler, e-irsaliye uygulamasından görülebilir. www.efatura.gov.tr sitesinde bir liste halinde tutulan kullanıcı listesine, e-irsaliye sorgulama işlemi ile ulaşılabilir. Kayıtlı kullanıcı listesi sıklıkla güncellenir. E-İrsaliyeyi düzenleyecek firma, işlem esnasında “alıcı bilgileri” kısmına gerekli bilgileri girdikten sonra kullanıcının sistemde kayıtlı olup olmadığını da görmüş olur. E-İrsaliye geçiş işlemini gerçekleştiren mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığı resmî sitesinden de sorgulama yapabilir. GİB e-irsaliye konusunda en yetkili birimdir.

E-İrsaliye Özellikleri

Elektronik ortamda hazırlanan e-irsaliye kullananlara birçok avantaj sunar. E-İrsaliye özellikleri, bu terimi ilk kez duyanlar için şöyle sıralanabilir: Dijital ortamda hızlıca hazırlanabilir ve zaman tasarrufu sağlar. Saklanma süreleri oldukça uzundur ve kaybolma riski yoktur. Kağıt kullanımına neden olmaz ve doğa dostudur. Sevk süreçlerini hızlandırarak iş akışını artırır ve verimlilik sağlar. Malı teslim alacak kişiye fiziksel bir belge yerine dijital ortamdan anında gönderilir ve işlem hızlanır. Her yerden erişime açıktır. E-İrsaliye kullanımının yaygınlaştırılmaya çalışılmasında önemli etkenler bunlardır. Soluto olarak biz de e-irsaliye kullanımını destekleyerek bu konuda adımlar atıyoruz. E-İrsaliye kullanımı şöyle açıklanabilir: İrsaliyeyi düzenleme işlemini yapan şahsın ismi, soy ismi, ticari unvanı, hangi vergi dairesine bağlı olduğu, kullandığı banka hesap numarası ve iş yeri adresi Alıcı kişinin ismi, adres bilgisi, unvanı ve mevut ise vergi dairesi ile vergi numarası Fatura üzerindeki sıra ve seri numarası bilgisi ile irsaliyeye sahip olduğuyla ilgili bir gösterge Faturanın düzenlenme tarihi ve saati, sevk tarihi Malın niteliği, adedi, fiyatı ve açıklaması Malın kime, nereye gönderildiği bilgisi KDV oranı Maliye Bakanlığı klişesi veya noter tarafından yapılmış tasdik Bahsi geçen tüm bilgiler, oluşturulacak e-irsaliye belgesinde yer almalıdır. Eksiksiz şekilde oluşturulan belge hem dijital hem de fiziki ortamda hukuki değere sahiptir.

E-İrsaliye Uygulamasında Bulunması Gereken Bilgiler

E-İrsaliye düzenlenirken şu bilgilerin belgede yer alması gerekir: Şirketin temel bilgileri (adı, unvanı, adresi, vergi dairesi, hesap numarası vb.) Belgenin düzenlenme tarihi Belge numarası Alıcının temel bilgileri Taşınan malın türü, niteliği, adedi, miktarı, sevk tarihi saat/dakika bilgileri Biz şirket olarak çevreyi korumak, işleri hızlandırarak müşteri memnuniyeti sağlamak ve çalışanlarımızın iş yükünü azaltmak için e-irsaliye kullanıyoruz. Bu kullanımın avantajlarından faydalanarak iş kalitemizi de maksimuma çıkarıyoruz.

E-İrsaliye Mockup

E-İrsaliye Geçiş Zorunluluğu 2022

E-İrsaliye zorunluluğu ve e-irsaliye iptali ile ilgili çok fazla soru ya da sorunla karşılaşmak mümkün. Öncelikle e-irsaliye geçiş zorunluluğu 2022 değişikliğine değinmek gerekebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın son düzenlemesi ile beraber bu alanda bazı değişiklikler yaşandı. Düzenlemede e-irsaliye geçiş zorunluluğu kapsamında 2021 ve bu yılı takip eden hesap dönemine ait ciro sınırı 25 milyon TL’den 10 milyon TL’ye indirilmişti. Bu da şu anlama geliyor: E-irsaliye kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Zorunluluk dahilinde olan mükelleflerin, düzenlemeyi izleyen 7. ay ile beraber, uygulamaya geçmesi zorunlu kılındı. Uygulamaya ilk kez katılacak mükellefler, katıldıkları ayın son gününe kadar e-irsaliye yerine kağıt irsaliye düzenlemeye devam edebilirler. Sonraki aydan itibaren ise zorunlulukları başlayacaktır. Peki e-irsaliye başvuru işlemi nasıl yapılır? Öncelikli şart, e-fatura kullanıcısı olmaktır. Başvurmak için ise 3 ayrı yöntem bulunuyor. E-Faturaya dahil olurken kullanılan yöntem, e-irsaliyeye başvurulurken de kullanılmak zorundadır. İşte o yöntemler: E-İrsaliye entegrasyon (Doğrudan entegrasyon) Özel entegrasyon (Entegratör) GİB Portal

Doğrudan Entegrasyon E-irsaliye entegrasyon (Doğrudan Entegrasyon) yöntemi ile e-fatura kullanıcısı, Gelir İdare Başkanlığı’na dilekçe ile beraber test tanıtım formu göndererek başvuru işlemlerini başlatır. Başvuru işlemi sonrasında eğer testler başarılı bir şekilde sonuçlanır ise e-irsaliye izni çıkmış olur. E-İrsaliye izninden sonra diğer işlemlere geçilir.

Özel Entegrasyon Bu Yöntemde mükellefin Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurmasına gerek yoktur. İşlemlerin tamamı özel entegratör tarafından gerçekleştirilir. GİB tarafından tasdik edilen özel entegratörlerin listesini ise başkanlığın sayfasında bulabilirsiniz. Bu hizmetin detaylarını öğrenmek ve özel entegratörlerimizden hizmet almak için bize ulaşabilirsiniz.

GİB Portal Yönetimi Son olarak GİB Portal yöntemi ile başvurmak için Portal’a giriş yapmalı ve ardından “Araçlar” menüsünden “Kullanıcı Bilgileri” seçeneğine tıklamalısınız. Bu sayfada çıkacak olan “E-İrsaliye kullanmak istiyorum” seçeneğini seçmelisiniz. Bu yolla başvurunuzu tamamladıktan sonra GİB’e herhangi bir bildirimde bulunulması gerekmiyor.

Kimler E-İrsaliye Mükellefidir?

E-İrsaliye düzenlenirken şu bilgilerin belgede yer alması gerekir: Şirketin temel bilgileri (adı, unvanı, adresi, vergi dairesi, hesap numarası vb.) Belgenin düzenlenme tarihi Belge numarası Alıcının temel bilgileri Taşınan malın türü, niteliği, adedi, miktarı, sevk tarihi saat/dakika bilgileri Biz şirket olarak çevreyi korumak, işleri hızlandırarak müşteri memnuniyeti sağlamak ve çalışanlarımızın iş yükünü azaltmak için e-irsaliye kullanıyoruz. Bu kullanımın avantajlarından faydalanarak iş kalitemizi de maksimuma çıkarıyoruz.

E-İrsaliye Kimler İçindir
E-İrsaliye

E-İrsaliye hakkında hazırladığımız yardımcı dokümana göz atmak için aşağıdaki PDF linkini indirebilirsiniz.

Soluto ile ilgili
merak ettikleriniz.

Bir malın sevkinde oluşturulan taşıma ve sevk belgesine irsaliye denir. Alıcının ve göndericinin bilgileriyle beraber taşınan malın da içeriğiyle ilgili bilgileri barındırır. E-irsaliye ise bu belgenin dijital ortamda uzun yıllar saklanabilen versiyonudur.

Uygulamaya dahil olmak için üç yöntem bulunuyor Doğrudan entegrasyon, Özel entegrasyon (Entegratör) ve GİB Portal. E-fatura işlemine hangi yolla başvurulduysa, e-irsaliyeye de aynı yolla başvurulması gerekiyor.

 

Uygulamadan çıkmak için GİB Portal üzerinden başvuru seçeneği bulunmuyor. İptal işlemi için Gelir İdaresi Başkanlığı’na dilekçe yazmak gerekiyor.

 
Scroll to Top