ERP Programı (ERP Yazılımı)
İşletmelerin, tüm kaynaklarını kolay bir şekilde ölçebilmesi, kontrol edebilmesi ve planlanabilir bir duruma getirebilmesi işletme sahiplerine çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajlardan yararlanmak isteyenler, işe ERP programı kullanarak başlamaktadırlar. ERP Programı Nedir sorusunun cevabı kısaca temel seviyede ve oldukça kullanışlı bir yapıya sahip olan veri düzenleme yazılımı olarak belirtilebilir. Günümüzdeki çoğu işletme ERP sistemlerini kullanmaktadır. Özellikle de hizmet sektöründe oldukça tercih edilen bir sistemdir. ERP uygulaması başarılı olmak isteyen işletmeler için günümüzün olmazsa olmazlarından biri haline gelmiştir.
ERP Nedir?
ERP açılımı, Türkçede “Kurumsal Kaynak Planlaması” anlamına gelen “Enterprise Resource Planning” kelimelerinden oluşmaktadır. Bir diğer deyişle, veri ve organizasyonla ilgili bütün süreçlerin tek bir noktaya entegre edilmesini sağlayan bir bilgi sistemidir. ERP hakkında daha detaylı bilgi için ERP eğitim çalışmalarına katılmak veya direkt olarak bir ERP eğitimi almak mümkündür. ERP programları, bir işletmedeki bütün süreçleri ve verileri bir araya toplayan veya bunların bir araya toplanılmasına yardımcı olan, kullanımı basit yazılımlardır. Standart bir ERP yazılımı, işlemlerini yapabilmek için çeşitli bilgisayar programları ve ekipmanları kullanmaktadır. ERP sistemleri genellikle, yazılımın ve donanımın da dâhil olduğu bir dizi bileşen içermektedir. Sistemlerin birçoğu, kurumun içinde entegre edilebilecek türlü işlevlerden alabildikleri verileri saklayabilmek için birleştirilmiş bir veri tabanı kullanmaktadır.
ERP Yazılımı | Kurumsal Kaynak Planlaması
Kurumsal Kaynak Planlaması, en basit haliyle üretim şirketlerinin işinin bileşenlerini birlikte yönetme sürecini ifade etmektedir. Kurumsal kaynak planlaması da ERP’nin bir diğer adıdır. Şirketler için doğru ERP sistemlerini seçmek oldukça önem taşır. Doğru ERP sistemleri uygulandığı takdirde kullanıcılar daha hızlı kararlar almaya başlarlar. Gereksiz işlemler ortadan kalkar ve doğru iş bilgilerine erişim hızlanır. Bu yüzden de işletmeler, ERP altyapılarını seçerken dikkatli davranmalıdır. ERP sistemlerine örnek vermek gerekirse:
Bulut tabanlı ERP
Şirket içi ERP
Bulut tabanlı ERP sistemleri, şirketin verilerini bir bulut üzerinde yönetir ve kullanıcılarına bu veriyi bir web tarayıcısı üzerinden aktarır. Bu sistemlerde daha iyi performans ve daha hızlı üretim süresi gibi avantajlar bulunmaktadır.
Şirket içi ERP sistemi, bulut sistemi ile işlemek yerine işletmenin bilgisayarlarında çalışır. Şirketler, sistemi korumak ve yükseltmek için ekibine kaynak sağlamak zorundadır. ERP uygulaması şirket içi çalışma düzeni entegre edilmelidir.
ERP Yazılımı Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?
İş dünyasının rekabetçi yapısı, maksimum düzeyde verim alabilmek ve rakiplerinin önüne geçebilmek için girişimcileri her türlü fırsatı değerlendirmeye zorlamaktadır. ERP yazılımları, işletmelere; verimi üst düzeye çıkarma adına uzun zamandan beri yardımcı olmaktadır. Peki EPR yazılımlarının özellikleri ve avantajları nelerdir?
Yönetimde Yüksek Performans
ERP yazılımları, otomatik veri işlemeyi bilişim teknolojilerinin yardımıyla olabilecek en hızlı ve en etkin şekilde sağlamaktadır. En önemli kabul edilen avantajı; kurumsal kaynak planlamasının çözümlerini, evraklarla ilgili işlemleri ve manuel veri girdisi ihtiyacını yüksek ölçüde azaltmaktadır.
Bilginin Doğruluğu ve Kullanılabilirlik
Gelişmiş ERP yazılımları; üretim, satışlar, malzemeler ve müşterilerle ilgili bilgilerin etkin ve merkezi bir biçimde toplanması, işlenmesi ve depolanması konusunda fayda sağlar. Bu sebeple, geçmiş veya tekrarlanan kayıtları ortadan kaldırmak için düzenli bir şekilde kontrol ve senkronizasyon sağlanmasına ihtiyaç duyan birden fazla veri tabanı yerine sadece bir veri tabanı kullanılır.
Koordinasyon Geliştirilmesi
İş ile ilgili bütün verileri içeren bir sistem, departmanlar arasındaki iş birliğini geliştirir. ERP yazılımı sayesinde bütün şirket genelinde iletişim gecikmeleri azaltılır ve verimlilik arttırılır. Bu durum en çok eğer şirket birkaç eyalete ya da kıta üzerinde yapılan çalışmalarda işe yaramaktadır.
ERP Kimler İçindir?
Kurumsal kaynak planlama sistemleri, yapılan işin sürecini merkezi bir sistem içerisinde yürütmek isteyen işletmeler tarafından kullanılır. Kurumsal kaynak planlama sistemi, tedarik zinciri üzerinden çalışan şirketler tarafından üretim ve dağıtımın hareketli parçalarını izlemek amacıyla tercih edilir. Ek olarak ERP; sağlık hizmetlerinde, kâr amacında olmayan gruplarda, inşaat ve konaklama sektörleri dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde kullanıcılar tarafından tercih edilir. Özellikle de hizmet sektöründe son zamanlarda ERP kullanımı artmıştır. Şu hizmet sektörlerinde ağırlıklı kullanılmaktadır:
ERP Kimler İçindir
Turizm
Muhasebe
Bankacılık
Perakende
Ulaşım
Dağıtım
Eğlence
Global pazara bakıldığında ise şirket ve tüketici arasındaki işlemlerin neredeyse hepsi hizmet sektörü üzerinden yapılmaktadır. Ek olarak hizmet sektörünün yükselişe geçmesi ERP yazılımlarının kullanımını da arttırmıştır.
ERP Sistemi Neden Kullanılmaktadır?
ERP sistemi günümüzde işletmeler tarafından birçok noktada kullanılmaktadır. Örneğin, zaman yönetimi ve performans konusunda artış sağlama amacıyla yönetimin vermiş olduğu kararların kontrolünü ve analizini optimize edilmesinde oldukça kullanılmaktadır. Ayrıca iş güvenliği optimizasyonlarında da işletmeler tarafından tercih edilir. ERP sisteminin işletmeler için birçok faydası vardır, bu faydaları sıralamak gerekirse:
Güvenilirliği yüksek bilgilere, doğru bir şekilde ve zamanında erişim.
Organizasyondaki bütün bileşenler arasında bilgi paylaştırma yeteneği.
Gerekli olmayan işlem ve verilerin yok edilmesi.
Maliyetin düşürülmesi.
Kullanım süresinin daha iyiye gitmesi sebebiyle bütün iş birimlerinde performans artması.
Müşterilere karşı hızlı geri dönüş imkânı sağlaması sayesinde müşteri memnuniyetini üst düzeyde tutabilmesi.
Rekabet için güçlü bir avantajı olması.
Sürdürülebilir bir model olması.
Geniş bilgi havuzu.
Sizler için hazırladığımız ERP Yazılımı hakkındaki yardımcı dökümana göz atmak için aşağıdaki PDF linkini indirebilirsiniz.
Soluto ile ilgili
merak ettikleriniz.
---