Soluto: ERP, CRM, E-ticaret ve Sektöre Özel Çözümler

Soluto Blog

Blog yazılarımızı takip et, merak ettiğin soruların cevabı
burada olabilir!

Perakende Sektöründe ERP

Perakende Sektöründe ERP

Perakende sektöründe ERP kullanmanın avantajları bir yazılım programı olan ERP’nin tanımı ile doğrudan bağlantılıdır. ERP, işletmelerin hem finansal hem de insan kaynaklarının bir araya getirilerek yönetilmesini ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayan yazılım sistemidir. Perakende sektöründe ise ERP, işletmelerin mal ve hizmet üretiminin sürdürülebilmesi için bir ihtiyaç olarak ortaya çıkar.

Perakende sektöründe ERP yazılımı, üretimden insan kaynaklarına, satıştan muhasebeye, stok yönetiminden satın almaya kadar tüm işlemlerin tek bir elden yönetilmesine olanak sağlar. ERP yazılım ve donanımsal olarak birçok bileşene sahiptir. Perakendecilik sektöründe satın alma, muhasebe, stok takibi, depo yönetimi gibi bölümler birbiri ile entegre bir şekilde ERP yazılımı ile gerçekleşir.

ERP Nasıl Ortaya Çıktı?

ERP sistemi 100 yılı aşkın süredir farklı isimler ile kullanılır. 1913 yılında Ford Whitman Harris adında bir mühendis, EOQ sistemini geliştirir. Ekonomik sipariş miktarı olan EOQ, kağıt bazlı bir üretim sistemidir. 1964 yılında ise bu sistem ana bilgisayar ile birleştirilerek MRP adını alır. Üretim kaynaklı bir planlamanın gelişmesi ile MRP 2 sitemi devreye girer.

MRP 2, ana yazılım mimarisinin modüler üzerine kurulması ile oluşur. Bu sistem; satın alma, sözleşme yönetimi ve ürün ağaçlandırma gibi temel bileşenlerin entegre edilmesini sağlar. MRP 2 isteminin geliştirilmesi, farklı üretim görevlerinin tek bir sisteme entegre edilmesi ve bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ile ERP sistemi doğar.

ERP Neden Önemlidir?

Perakendecilik sektörü içinde yer alan her işletme büyümeyi hedefler. Perakende sektöründe ERP kullanmanın avantajları arasında işletmelerin maliyet tasarrufu ile hızlı ve verimli bir şekilde büyümesi yer alır. ERP yazılımı, karar alma mekanizmalarının daha etkin bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. İşletmeler yönetim sürecini ERP ile hatalardan arındırarak olmasını istediği bir noktaya taşır.

Hızlı büyüyen sektörler arasında yer alan perakendecilik sektöründe ERP sistemi kullanmak daha verimli iş operasyonlarının gerçekleşmesi adına önem taşır. ERP, büyümekte olan firmaların rekabetçi bir ortam içinde avantajlı olabilmesi, kar oranını yükseltebilmesi ve işletme kaynaklarının verimli kullanılabilmesi açısından önem taşır.

Perakende Sektöründe ERP Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Perakende sektöründe ERP kullanmanın avantajları ile işetmelerin hızlı bir şekilde gelişim göstermesi sağlanır. ERP programı kullanmanın avantajları ise şunlardır:

  • Verilerin artmasına bağlı olarak işletmelerin gerçek zamanlı bilgiye ulaşmasını sağlar.
  • Müşterilerin satın alma geçmişinin sıralanmasını ve en aktif olunan dönemlerin görüntülenmesine olanak sağlar. Bu bilgiler ile işletmeler, müşterilere uygun indirim ve kampanyalar düzenleyerek kar marjını yükseltir.
  • Müşteri şikayetlerinin zamanında çözümlenmesine yardımcı olur.
  • Farklı yerlerde mağazaları olan işletmelerin çalışanlarına daha doğru bir yönetim uygulaması sağlanır.
  • Müşterilerin geçmiş alışkanlıklarına ve geçmiş eğilimlerine göre envanter yönetiminin gerçekleşmesini sağlar. İşletmeler bu sayede talebe uygun envanter sunarak zarar etmekten kurtulur.
  • Satış noktası sistemi sağlayarak işlemlerin detaylı bir şekilde kaydedilmesini ve oluşabilecek hataların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
  • E-Ticaret entegrasyonu ile talep tahmini ve envanter yönetimini gerçekleştirir.
  • Satışların iyileştirilmesi adına müşteri eğilimleri ve geçmiş satışlar ile ilgili analitik işlemlerin yapılmasına olanak sağlar. Bu noktada hangi ürünlerin daha fazla talep gördüğünü, hangi ürünlerin satış çekilmesi gerektiği noktasında karar verilmesine imkan sağlar.

Böylelikle perakende sektöründe yer alan işletmeler, ERP yazılımı kullanarak doğru stratejiler ile adım atabilir ve kendini bir üst seviyeye taşıyabilir.

Perakende Sektörü Neden ERP’ye ihtiyaç Duyar?

Perakende sektöründe ERP kullanmanın avantajları arasında şirketin tek bir sisteme bağlı olarak çalışması da sayılabilir. İşletmenin kendini tek bir sistem üzerinden yönetmesi bu sisteme duyulan ihtiyacı artırır. Tüm süreçlerin entegre edilmesi ve kaynak planlanmasının yapılması büyümekte olan perakende sektörü için önemli bir husustur. ERP programı, tüm bu işlemlerin tek bir sitem üzerinden gerçekleştirir.

Perakendecilik sektöründe birden fazla departman yer aldığı için tüm bu departmanların tek elden yönetilmesi doğru bir şekilde ilerleyebilmek açısından önem arz eder. ERP sayesinde departmanlar arasındaki bilgi alışverişi hatasız bir şekilde gerçekleşir. Daha fazla kişinin uzun zaman içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin hızlı ve kısa bir sürede yapılması işletmelere hem zaman hem de maddi olarak kazanç sağlar. Sağladığı bu avantajlar ile perakende sektöründe ERP, işletmelerin ihtiyaç duyduğu bir sistem haline gelir.

Perakende Sektöründe ERP Neden Gereklidir?

Perakende sektörü hızla büyüyen bir sektör olduğu için rekabet ortamı da buna bağlı olarak artar. İşletmelerin çeşitliliği ve müşterilerin değişen talepleri çeşitli zorlukları meydana çıkartır. İşletmelerin sürekli gelişen bu pazar ağının içinde kendini dinamik tutması gerekir. Ortaya çıkan bu rekabet gücünün iyi şekilde yönetilebilmesi işletmelerin sahip olduğu bilgileri doğru şekilde kullanabilmesine bağlıdır. Perakende sektöründe ERP kullanmanın avantajları ile işletmelerin bilgileri, en doğru şekilde yönetilir.

Küçük ve büyük işletmelerin ortak ihtiyacı olan merkezileştirilmiş bir bilgi yapısı ve ortak bir araçtır. Tüm bu işlevlerinin yerine getirilmesi ERP sistemi ile mümkün olur. Sizler de her işletmeye en uygun çözümleri sunan Soluto’yu tercih ederek firmanızın ilerlemesini sağlayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

ERP Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Kurumların satın alma, muhasebe, risk yönetimi, proje yönetimi gibi günlük işlemlerini gerçekleştirilmesi amacıyla kullanılan bir yazılım sistemidir.

ERP İzni Ne Demek?

Bir organizasyon içinde gerçekleşen iş akışlarının yönetimi, hizmetler, teknoloji ve insan kaynakları ile ilgili birçok işlemin otomatik olarak entegre bir şekilde kullanılmasına izin veren süreçlerin tamamını kapsar.

ERP Durumu Nedir?

Tek bir sistem üzerinden kurum genelindeki operasyonların kolaylaştırılması ve işletmelerin iş süreçlerindeki veri akışının düzenlenmesidir.

Scroll to Top