Soluto: ERP, CRM, E-ticaret ve Sektöre Özel Çözümler

Soluto Blog

Blog yazılarımızı takip et, merak ettiğin soruların cevabı
burada olabilir!

E-Fatura Hakkında

E-Fatura Hataları

E-Fatura, elektronik ortamda düzenlenen ve gönderilen fatura sistemidir. Bu sistem, mal ve hizmet alım satımlarının kaydını tutmak için kullanılır. E-Fatura, klasik kâğıt fatura sistemine göre daha hızlı, daha az hata yapma potansiyeli olan ve daha verimli bir yöntemdir. E-Fatura sistemi, muhasebe ve ön muhasebe programlarının entegrasyonu ile uygulanabilir ve işletmeler için uzun vadeli kazanç sağlar. Fakat tüm bunlara rağmen bazı kişilerin kafasında e-fatura ile ilgili ön yargılar bulunabilmektedir. Bunun sebebi de e-fatura hakkında sıkça karşılaşılan yanlışlar olmasındandır.

E-Fatura Nedir? – E-Fatura Neden Önemlidir?

Elektronik fatura olarak adlandırılan e-fatura, bir faturanın dijital ortamda genellikle internet üzerinden düzenlenip gönderilmesidir. E-Fatura sistemi, birçok ülkede zorunlu hale getirilmiştir. Bu sistem sayesinde, faturalar daha hızlı ve doğru şekilde düzenlenir ve muhasebe işlemleri daha az zaman alır. E-Fatura sistemi ayrıca, mevzuat uyumlu olarak takip edilir ve faturaların arşivlenmesi kolaylaşır. Aynı zamanda kâğıt kullanımını azaltmak için çevreye dost bir yöntemdir.

E-Fatura hakkında sıkça karşılaşılan yanlışlar oldukça fazla olsa da günümüzde çok önemli bir hale gelmiştir. Bunun birçok nedeni vardır:

  1. Verimlilik: E-Fatura sistemi, faturaların dijital olarak düzenlenip gönderilmesini sağlar. Bu, işlemlerin daha hızlı ve doğru şekilde yapılmasını, muhasebe işlemlerinin daha az zaman almasını ve hataların azaltılmasını sağlar.
  2. Mevzuat uyumluluğu: E-Fatura sistemi, mevzuatın gereklerine uygun bir şekilde işlem yapmanızı sağlar. Yasal yükümlülüklerinizi yerine getirmenizi ve cezai yaptırımlardan kaçınmak için gerekli olan belgelerin düzenlenmesini kolaylaştırır.
  3. Arşivleme: E-Fatura sistemi, faturaların dijital olarak arşivlenmesini sağlar. Faturaların saklanmasının, arama ve geri alma işlemlerinin daha kolay hale gelmesini sağlar.
  4. Çevre dostu: E-Faturalar kâğıt kullanımını azaltır. Çevre için daha faydalıdır ve aynı zamanda maliyetleri azaltır.
  5. Güvenlik: E-Fatura sistemi, faturaların güvenli bir şekilde gönderilmesini ve saklanmasını sağlar. Bu, verilerin gizliliğinin korunmasını ve veri kaybına karşı korunmasını sağlar.

E-Fatura sistemi hakkında sıkça karşılaşılan yanlışlar bulunsa da e-fatura çok yönlü bir sistemdir ve önemli işletme faydaları sağlar. Bu nedenle ülkelerin çoğunda zorunlu hale getirilmiştir. Ülkemizde de E-Fatura sistemi 2022 yılından itibaren zorunlu hale gelmiştir.

E-Fatura Hakkında Sıkça Karşılaşılan 10 Yanlış!

E-Fatura sistemi, işletmeler için belge ve kayıt tasarrufu sağlarken aynı zamanda dijital denetleme ile güvenli bir sistemdir. Geçmişte işletmelerin inisiyatifine bırakılan e-fatura uygulaması, 2022 Temmuz ayı itibariyle zorunlu hale gelmiştir. E-fatura uygulaması, firmalar ve devlet denetlemelerinde birçok avantaj sağlamaktadır. Bu uygulama hakkında birçok yanıltıcı bilgi bulunur. E-Fatura hakkında sıkça karşılaşılan 10 Yanlış! şu şekildedir:

1.     E-Fatura Geçişi Çok Pahalı

E-Fatura sistemine geçiş yaparken, aktivasyon, entegrasyon, mali mühür ve fatura başı ödeme gibi farklı maliyetlerle karşılaşabilirsiniz. Fakat bunların yanı sıra fatura kesme maliyetlerinin düştüğü de göz önüne alınmalıdır.

2.     E-Faturaya Geçmek Gereksiz

E-Ticaret yöntemiyle hizmet ve mal satışları yapan ve bürüt satış hasılatları belirli bir miktarın üzerinde olan mükellefler e-fatura kullanmak zorundadır. Aynı zamanda vergi mükellefi bulunmayanlara düzenlenmiş olan faturaların toplam miktarın belirli bir rakam geçtiği durumlarda da e- fatura kullanılması gerekir.

3.     Mali Mühür Fiyatları Çok Yüksek

E-Fatura geçişinin yapıldığı süreçte en fazla konuşulan şeylerden birisi de mali mühürlerin fiyatıdır. Fakat bu mühürlerin bir kez satın alındığı zaman 3 yıl boyunca alan kişinin kurumsal imzası olduğu çok fazla bilinmemektedir.

4.     Mali Mühürlerin Sürekli Taşınması Gerekir

Mali mühürler yalnızca e-faturaların aktivasyon süreçlerinde onaylama işlemleri yapılırken kullanılabilir. E-fatura oluşturulurken mali mühür kullanılmasına gerek yoktur. Devamında süreç otomatik olarak işlemektedir.

5.     Şahıs Şirketleri E-Fatura Kullanmaz

Şahıs şirkleri e-faturaları çok daha uygun mali mühür fiyatlarıyla kullanabilir. E-Faturalar ile şirketler çok daha profesyonel bir görünüme ulaşır. Bunun yanı sıra kargo ve fatura basma gibi masraflar da e-fatura ile ortadan kalkmış olur. E-Fatura sayesinde faturayı kaybetme gibi sorunlardan da kurtulmuş olunur.

6.     E-Fatura Kullanılarak İrsaliye Düzenlenemez

E-Fatura olarak gönderilen belgede, düzenleme tarihi ile birlikte düzenleme zamanının saat ve dakika olarak görüntülenmesi mümkündür. Kâğıt çıktısı olarak irsaliye verilebilir. Ancak bu durumda kağıt çıktısına kaşe basılması ve “irsaliye yerine geçer” ifadesinin yazılması gerekir. Burada önemli olan tek şey elektronik faturanın malın teslim edildiği tarihte düzenlenmiş olmasıdır.

7.     E-Fatura Yüksek Entegrasyon Ücreti Anlamına Gelir

Muhasebe ve ön muhasebe programlarının kullanımı genellikle yüksek entegrasyon ücretleri gerektirir. Ancak, profesyonel hizmet veren firmalarla çalıştığınızda, e-fatura ve e-fatura ücretleri ödemek zorunda kalmazsınız.

8.     E-Fatura Benim için Yanlış Bir Çözüm

E-fatura uygulamasının önemini anlamayanlar, uygulamaya geçtikten sonra fark edebilirler ki, e-fatura kullanmamak geç kalmış bir seçim olur. Bu uygulama, tüm fatura işlemlerinizi ücretsiz hale getirir, her iş kolu ve sektörde uygulanabilir. Ayrıca işletmeler için uzun vadeli kazançlar sağlar.

9.     E-Fatura Başvuruları Çok Zor

Yeni sistemlerin uygulanması, ilk etapta zorlayıcı ve karışık görünebilir. E-Fatura için de bu durum geçerlidir. Ancak gerçekte e-faturaya geçiş süreci çok pratiktir. Soluto’ya başvurarak, evinizden veya ofisinizden çıkmadan e-faturaya geçebilirsiniz. E-Fatura sisteminin karışıklığının ön yargısını yıkın ve Soluto ile e-faturaya geçişinizi gerçekleştirin.

10.  E-Fatura Geçişi İçin Devlet Dairesine Gidilmesi Gerekir

Bir başka e-fatura hakkında sıkça karşılaşılan yanlış da geçiş süreçlerinde bürokratik işlemlere gerek olduğu sanılmasıdır. Evden çıkılmadan da başvurular tamamlanabilir ve anında e-fatura uygulamasına geçiş yapılabilir. Bunun için bir bilgisayar veya akıllı cihazın bulunması yeterlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

E-Fatura Ne Zaman Zorunlu Hale Geldi?

2022 Temmuz tarihi itibariyle Türkiye’de zorunlu hale geldi.

E-Fatura Nasıl Düzenlenir?

E-Fatura, muhasebe ve ön muhasebe programlarının entegrasyonu ile düzenlenir. Profesyonel hizmet veren firmalarla çalıştığınızda e-fatura ücretleri ödemezsiniz.

E-Fatura Kâğıt Çıktısı Alınabilir mi?

E-Fatura kâğıt çıktısı olarak alınabilir ancak bu durumda kâğıt çıktısına kaşe basılması ve “irsaliye yerine geçer” ifadesinin yazılması gerekir. Ayrıca elektronik faturanın malın teslim edildiği tarihte düzenlenmiş olması gerekir.

Scroll to Top