Soluto: ERP, CRM, E-ticaret ve Sektöre Özel Çözümler

Soluto Blog

Blog yazılarımızı takip et, merak ettiğin soruların cevabı
burada olabilir!

ERP Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

ERP Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

“Kurumsal Kaynak Planlaması” anlamına gelen ERP ile tüm firmalar için kolay ve düşük maliyetli çözümler sağlamak mümkün. Bununla birlikte ERP seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenler ile daha doğru seçimler gerçekleştirebilirsiniz.

ERP seçiminin iyi düşünülmesi gerekiyor, sonuçta Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) kararınızla şirketiniz için önemli bir karar vermiş oluyorsunuz. Özel olarak hazırlanmış bir ERP yazılımı sistemi ile verimli süreçleri yönetebilirsiniz. Ayrıca operasyonel süreçlerin kontrolünü optimize etmek için de ERP programı ile doğru adımları atabilirsiniz.

ERP Seçim Stratejisi Oluşturma

Günümüzde büyük ölçekli şirketler gibi küçük ve orta ölçekli şirketler de özel olarak hazırlanmış ERP yazılım çözümlerine güveniyor. Küçük şirketler bile daha iyi ölçeklenebilirlik, bilginin hızlı kullanılabilirliği, optimize edilmiş süreçler veya daha şeffaf iş akışları gibi ERP avantajlarından faydalanıyor.

Bu da her türlü firmanın doğru ERP seçimi ile daha hızlı başarıya ulaşabileceği anlamına geliyor. ERP seçiminde dikkat etmeniz gereken kriterleri bildiğinizde firmanız için en doğru kararı verebilirsiniz. Bunun için öncelikle dikkate almanız gereken kriterler ise şunlardır:

  • Sürdürülebilirlik,
  • Maliyet,
  • Kullanım Kolaylığı,
  • Fonksiyon ve Arayüz Yelpazesi.

Birçok şirket için bir ERP sistemi, şirket tarihindeki stratejik olarak en önemli kararlardan biridir. Buna göre uzun vadeli karar verilebilir. Yatırım kararınız bugün ve gelecekte uygulanabilir olmalıdır.

ERP sistem maliyetleri de dikkat edilmesi gereken bir kriterdir. Fiyat ve performans arasındaki ilişki, bir ERP sistemini tanıtırken de öne çıkan temel bir kriterdir. Satın alma, kiralama gibi kısa ve uzun vadeli parametreleri dikkate alarak maliyetleri titizlikle analiz etmeniz gerekir.

Kullanılabilirlik de ERP sisteminin şirketinizde kabul görmesi için çok önemlidir. Bu nedenle, bir ERP’yi değerlendirirken kullanıcı arayüzünü dikkate almalısınız. Bir ERP programı seçmeden önce şu soruları sormanız önemlidir:

  • Görevler etkili bir şekilde çözülebilir mi?
  • Sistemin kullanımı etkili mi?
  • Kullanıcılar yazılımın günlük kullanımlarından memnun mu?

 Son olarak, fonksiyon ve arayüz detaylarını da dikkate almalısınız. Modern ERP sistemleri, bireysel iş süreçlerinize tam olarak uyum sağlayacaktır. Yine de karmaşık özelleştirme olmadan standart bir sürümde gereksinimlerinizi karşılayan çözümlerinin bulunduğundan emin olmalısınız.

ERP Seçiminde İzlenmesi Gereken Adımlar

ERP programı seçiminde başvurabileceğiniz kriterleri daha yakından tanımanız durumunda iş alanınızda kesin sonuçlar verecek seçimleri gerçekleştirebilirsiniz.

1. Projeyi kurun

ERP projesi başlangıcında gerekli tüm koşulları netleştirmek mantıklıdır. Kalıcı bir proje ekibine sahip bir ERP proje yöneticisi, proje hedeflerine ulaşılmasını sağlar. Başlangıçta bir bütçe belirleyin, gerçekçi bir program tanımlayın ve etkili sonuçlara ulaşmak için ilk adımı atın.

2. ERP spesifikasyonları oluşturun

Spesifikasyonlar, gelecekteki ERP yazılımınız için gereksinimleri tanımlamanızı sağlar. Böylece size özel bir ERP’den beklediğiniz şeyler kayıt altına alınır. Spesifikasyonda bir araya getirdiğiniz her şey, ERP uygulaması sırasında bir kontrol ve referans belgesi görevi görür. Ayrıca tüm bunlar, kaynak planlamasını izlemek için kullanılır. Zayıf noktalarınızı belirleyin ve ERP uygulamasıyla neyi başarmak istediğiniz konusunda farkındalığınızı artırın.

3. ERP sistemlerini tanımlayın

Spesifikasyon, doğru yazılım çözümünü bulmak için ERP seçim sürecinde sizi destekleyen yardımcı bir araç haline gelir. Spesifikasyonda gösterilen gereksinimler kataloğu, piyasadaki farklı yazılım çözümlerini karşılaştırmanızı ve sistemin ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığını kontrol etmenizi kolaylaştırır. Projeye bağlı olarak, harici bir ERP danışmanı yardımcı olabilir.

4. ERP sağlayıcılarını bulun

Proje ekibi daha sonra piyasayı araştırır ve çözümleri şirketiniz için potansiyel olarak uygun olabilecek bir dizi ERP sağlayıcısını bir araya getirir. Karar için tüm mevcut bilgiler toplanırsa, ön seçimi azaltmak proje ekibinin görevidir. Bunu yapmak için, aşağıdaki hususları dikkate alarak mevcut bilgileri değerlendirin:

  • Sektörünüz için uzmanlık derecesi nedir?
  • Sistem esnek bir şekilde ölçeklenebilir mi?
  • Uygulama ve sonraki kullanım (satın alma, kiralama, kiralama) maliyetleri nelerdir?
  • Sağlayıcılar sizi uzun vadede destekleyebilir mi?

5. ERP sağlayıcısını seçin

Teklifleri değerlendirirken, spesifikasyonlarda belgelenen tüm parametreleri dikkate alın. Belirleyici olan sadece satın alma maliyetleri değildir. Aynı zamanda ilgili sağlayıcının mesleki ve metodik yeterliliğinin yanı sıra sistemi uyarlama ve çalıştırma maliyetleri de önemlidir.

Ek Olarak: Referans alın

Doğru ERP sağlayıcısına karar vermeden önce, favorileriniz hakkında referanslar almak mantıklıdır. Bunu yapmak için proje ekibi, ERP sağlayıcısının müşterileriyle iletişime geçebilir. Birçok sağlayıcı, web sitelerinde müşteri referanslarının bir listesine sahiptir. Bu şekilde uygulamadan değerli bilgiler alabilirsiniz.

Soluto’nun kapsamlı ERP yazılımı hakkında detaylı bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

ERP programı seçerken nelere dikkat edilmelidir?

ERP programı seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli kriter, iş alanınıza ve hedeflerinize ERP programının tam olarak uyum sağlayabilmesidir. Diğer tüm kriterler buna bağlı olarak değerlendirmeye alınmalıdır.

ERP programı ne işe yarar?

ERP programı en temelde, iş hacminiz ve gelir gider dengeniz gibi pek çok verinin mükemmel bir şekilde değerlendirilmesini sağlamaktadır. Geçmişte manuel olarak gerçekleştirilen pek çok işlemin ERP programı ile kolay hale gelmesi maliyetin düşmesine ve pratikliğin artmasına neden olmaktadır.

Doğru ERP programı nasıl belirlenir?

ERP seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken tüm kriterleri bilmek en doğru ERP programı seçmenizi sağlayacaktır. Hedefi ve beklentiyi tam olarak belirlemeniz firmanız için en doğru ERP programı seçmenizde yardımcı olacaktır.

Scroll to Top