Soluto: ERP, CRM, E-ticaret ve Sektöre Özel Çözümler

Soluto Blog

Blog yazılarımızı takip et, merak ettiğin soruların cevabı
burada olabilir!

Kapalı Fatura Nedir

Kapalı Fatura Nedir? E-Faturada Kapalı Fatura Nasıl Kesilir?

Faturalar satış işlemlerinin tüm detaylarını içeren ticari belgelerdir. Satış işlemlerinin ardından ödeme planlamaları ve takipleri faturalar sayesinde yapılabilmektedir. Aktif bir şekilde kullanılmakta olan birden fazla fatura çeşidi bulunmaktadır. Bu fatura çeşitleri arasında en çok kullanılanlardan biri de açık fatura kapalı fatura olmaktadır. Vergi kanunlarında açık ve kapalı fatura türleri ile alakalı herhangi bir yasal tanım bulunmamaktadır. Bu nedenle bu iki fatura tipinin uygulanması sadece müşteri ve satıcı arasında olmaktadır. Haliyle müşteriye hangi tip fatura uygulanacağı da işlemlere göre değişmektedir. Bu da “Kapalı fatura nedir, açık fatura ile farkları nelerdir?” sorularını beraberinde getirmektedir.

Kapalı fatura detaylarına geçmeden önce “Açık kapalı fatura nedir?” sorusuna değinmek gerekir. Kısa bir tanımla açık fatura belirli bir ödeme planına sahip fatura türüdür. Açık fatura kesme işlemi, sıradan fatura kesme işlemi ile oldukça benzerdir. Bu tür faturayı kesebilmek için tamamlanmış satış işlemlerine ait detaylar, bedel ve vergiler yazılır. Satıcı ve alıcı bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurulur.

Satış işlemleri tamamlanmış mallara veya hizmetlere karşılık olarak müşterinin fatura kesildiği anda ödeme yapması “Kapalı fatura nedir?” sorusunun cevabıdır. Yani kapalı fatura, satın alma işlemi tamamlandıktan sonra ücretin peşin bir şekilde, o anda ödenmesi demektir. Satın alma işlemi gerçekleşir, kapalı fatura kesilir ve ödeme işlemi yapılır. Kapalı fatura kesildiği anda satıcı ve alıcının satın alma sürecine ait sorumlulukları ortadan kalkmış olur. 2022 yılı kapalı fatura sınırı 2.000 TL olarak belirlenmiştir.

Kapalı Faturada Kaşe Nereye Basılır?

Açık kapalı fatura arasındaki farklar sıklıkla gündeme gelen konular arasındadır. Bu kapsamda iki fatura türü arasında aşağıdaki farklar sayılabilir:

  • Açık fatura satış bedelinin vadeli ödendiğini gösterirken kapalı fatura peşin ödendiğini göstermektedir.
  • Açık ve kapalı fatura üzerinde imza ve kaşe basım yerleri farklıdır.

Kaşe basım yeri faturalarda oldukça büyük önem arz etmektedir. Açık faturada faturanın üst bölümü kaşelenir ve imzalanır. Üst bölümde yer alan kaşe müşterinin borcunun kapanmadığı anlamında gelmektedir. Kapalı faturalarda ise müşterinin borcunun kalmadığını, satış işleminin tamamlandığını göstermek amacıyla kaşe ve imza faturanın alt bölümüne basılır.

Kapalı Faturada Tahsilat Makbuzu Kesilir mi?

Satış işlemi tamamlanmış mallara veya hizmetlere karşılık olarak bedel ödenmesi sırasında oluşturulan belgelere tahsilat makbuzu denir. Ödemesi henüz yapılmamış, vade ile ödeme planı yapılan satış işlemlerine kesilen faturalar açık faturalardır ve tahsilat makbuzları yoktur. Tahsilat makbuzu kesilmiş faturalar kapalı fatura örneği kapsamındadır. Çünkü tahsilat makbuzunun kesilmesi ile fatura kapanır ve ödeme tamamlanır.

Kapalı Fatura Nasıl Anlaşılır?

“Kapalı fatura nedir?” sorusundan sonra ilk olarak kapalı faturanın nasıl anlaşılacağı sorulmaktadır. Bu noktada kapalı faturayı açık faturadan ayıran en belirgin fark satın alma işleminin ödeme yöntemidir. Eğer ödeme işlemi; vadeli bir şekilde yapılacaksa bu fatura açık fatura, peşin bir şekilde yapılacaksa kapalı fatura olmaktadır.

Soluto Yazılım e-arşiv fatura ve diğer finansal çözümleriyle tanışmanın tam vakti!

Scroll to Top