Tedarikçi ve müşteri arasındaki her türlü işlemin birlikte düzenlendiği hesaba verilen isim, “Cari hesap nedir?” sorusuna cevap olarak verilebilmektedir. Her kadrandan şirketin alışverişlerini bir arada tutabilmesi cari hesap sayesinde mümkün olmaktadır. Cari hesap konusuna dikkat eden oluşumların ticari ilişkileri daha seviyeli ve sorunsuz bir şekilde ilerler.
Cari hesap defteri düzgün tutulursa, işletmeler hem ticari ilişkilerini sorunsuz yürütür hem de cari döneme dair analizleri kolaylıkla yapabilir. Bunun yanı sıra cari hesap tarafından nitelenen, geçem döneme “cari dönem” denilir. Ek olarak cari hesap, şirkette çalışan ve muhasebe işlemleriyle ilgilenen personeller tarafından düzenlenebilmektedir.
Cari Hesap Sözleşmesi Nedir?
“Cari hesap sözleşmesi nedir?” sorusuna ticari ilişkisi bulunan tarafların, birbirleri arasındaki alışverişlerini tek tek yapmaktansa, bir arada ve tek seferde yapmaya karar vererek oluşturdukları sözleşme olarak cevap verilebilmektedir. Diğer yandan cari hesap sözleşmesi yapılırken taraflar birbirlerine gelecek bir tarih verip sözleşirler. İki taraf arasındaki alışveriş, sözleşme kapsamında anlaşıldığı gibi vadesi geldiği zaman tahsil edilir. Bu sayede sözleşme kapanmış olur.
Cari Dönem Ne Demek?
Cari dönem, sözü edilen cari hesabın kapsamış olduğu zaman dilimine denir. İşletmeler tarafından tutulan tüm cari hesaplar belirli dönemlere hitap eder. Günümüzde işletmeler;
- Yıl, ay ve haftalık dönemlerde cari hesap programı yapar ve cari dönem oluşturur.
- Kimi işletmede cari dönem nitelik ve genişlik olarak farklılık gösterir.
- Belli cari dönemlere ait hesaplar; analiz, rapor ve değerlendirmelerin verimli biçimde yapılmasını sağlar.
Cari Hesap Borcu Nedir?
Cari hesap üzerinde belirtilen alacak-verecek ilişkilerinden sonra oluşan alacak değerlerine “Cari hesap borcu nedir?” sorusunun cevabı denilebilir. Bu hesaplar üzerinde hem alacak hem de verecek niteliği taşıyan değerler yer almaktadır. Bu değerlerin ödenmesi gereken kısmı cari borç adındadır.
Sözü edilen alacak değerin hangi taraf adına cari borç niteliği taşıdığı ticari ilişkinin yönüne göre değişebilir. Cari hesap örneği verirsek bir tedarikçi, bir markete 50 kilo elma sattığı zaman bu elmaların karşılığı cari borç olarak kaydedilmektedir. Marketin mevcut cari borçlarını tedarikçisine cari sözleşmede yer alan şekilde ve tarihte ödemesi gerekir.
Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?
Cari hesap takibi yapacak işletmeler, bu konuda kullanılabilecek yöntemlerden birini seçip işe koyulabilir. Bu hesapların takibini yapan personel, asıl hedef olarak ödeme, alacak ve verecek değerleri göz önünde bulundurmalıdır. Cari hesap takibiyle birlikte işletmeler güncel durumları konusunda bilinçli olabilir ve geleceğe dair öngörüler yapabilirler.
İşletmelerin alacakları, verecekleri, borçları ve ödemeleri konusunda net bilgilere sahip olması pozitif yönde büyüyebilme adına atılacak adımlarının niteliklerini belirleme konusunda önemlidir. Bununla birlikte cari hesap takibi ön muhasebe programları kullanarak yapılabilmektedir.
Cari Hesap Ekstresi Nedir?
Cari hesap ekstresi cari hesapların görüntülenmesi için kullanılan alana denir. Bu hesaplardaki; borçların, alacakların ve toplam bakiyenin incelendiği sütundur. Cari hesap ekstresine örnek verilirse;
- Tarih,
- Fiş numarası,
- Borç,
- Alacak
- Toplam bakiye görüntülenebilmektedir.
Sözü geçen bakiyeler üzerindeki A ve B harfi takiben alacak ve borç bilgilerine ulaşılabilir. Cari hesap ekstrelerinde A borcu olan, B alacağı olan anlamına gelir. Bununla birlikte ekstre incelendiği zaman toplam alacaklar ve toplam borç da sütunlar üzerinde detaylıca görülebilir. Bu sayede kolay bir şekilde cari hesap ekstresi oluşturulabilir. Kullanılan programa bağlı bir şekilde değişiklik gösterebilen sistem talimatları özelinde kolayca hesap oluşturulabilir.
Cari hesabın yaptığı hareketler ekstre aracılığıyla görüntülenmektedir. Anlık olarak yapılmamış olan ödeme takipleri cari hesap yardımıyla yapıldığından dolayı cari hesap ekstresi; ödeme, borç ve alacak takibi bakımından çok önemlidir. Cari hesap ekstresinin hukuki nitelikleri, cari hesap sözleşmesine dayanmaktadır. Bu sözleşme, tarafların hukuki ya da doğrudan borç ve alacaklarını tek tek veya ayrı istemek yerine hesap kesildiğinden sonraki borcu ödemelerine ilişkin sözleşmeye denir.
Cari Hesap Ekstresi Neden Gönderilir?
Borçların ve alacakların takip edilebilmesi için var olan cari hesap ekstresi üzerinde, bir ya da daha fazla ekstreyi e-posta yoluyla gönderme yöntemi mevcuttur. Alacaklar veya borçlar üzerinde herhangi bir aksama olduğunda ekstrenin gönderilebilmesi, şirket bakımında avantaj sağlamaya yaramaktadır. Aynı şekilde işletmenin üzerinde hata ve aksama olduğunda da gönderim seçeneğinin kullanılması gerekir.
SSS
Cari Hesap Ne Demek?
Şirketlerin müşteri ve tedarikçiler ile yaptığı tüm işlemlerin toplandığı hesaba cari hesap denir.
Cari Hesap Ekstresi Nedir?
Hesapta yer alan borçların, alacakların ve toplam bakiyenin görüntülendiği sütuna cari hesap ekstresi denir.
Cari Hesap Belgeleri Nelerdir?
Cari hesap belgeleri, banka havale makbuzları, para makbuzları, faturalar, senetler, çekler ve dekontlardan oluşur.
Soluto Yazılım e-fatura ve diğer finansal çözümleriyle tanışmanın tam vakti!