Soluto: ERP, CRM, E-ticaret ve Sektöre Özel Çözümler

Soluto Blog

Blog yazılarımızı takip et, merak ettiğin soruların cevabı
burada olabilir!

ERP Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

ERP Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP), şirketlerin işlerinin önemli kısımlarını yönetmek ve entegre etmek için kullandıkları bir süreçtir. Birçok ERP yazılım uygulaması, sağladıkları kolaylıklar bakımından işletmeler için oldukça önemlidir. Bunun yanında uygulama hakkında pek çok yanlış bilgi de yayılmaktadır. İşte ERP hakkında doğru bilinen yanlışlar

ERP Sistemi Nedir?

ERP programı, her şeyden önce, işletmeler için gereken tüm süreçleri tek bir sisteme entegre ederek kaynak planlama uygulamalarına yardımcı olurlar. Bir ERP yazılım sistemi aynı zamanda envanter satın alma, planlama, satış, pazarlama, insan kaynakları ve finans başta olmak üzere daha fazlasını entegre edebilir.

Bu çok yönlü yazılımları Excel gibi programlarla kıyaslamak en basit ifade ile yanlıştır. Kurumsal kaynak planlama sistemini, büyük bir organizasyonun çeşitli bilgisayar sistemlerini bir arada tutan yapıştırıcı olarak düşünebilirsiniz.

Bir ERP sistemi olmadan, her departman kendi özel görevleri için optimize edilmiş kendi sistemine sahip olacaktır. ERP yazılımı ile her departman kendi sistemine sahip olmakla birlikte, tüm sistemlere tek bir arayüz ile tek bir uygulama üzerinden erişilebilir.

ERP uygulamaları, şirketteki farklı departmanların diğerleriyle daha rahat iletişim kurmasına ve bilgi paylaşımı yapmasına olanak tanır. Farklı departmanların faaliyetleri ve durumları hakkında bilgi toplar ve bu bilgileri verimli bir şekilde kullanılabilecek diğer bölümlere sunar.

ERP uygulamaları, üretim, finans, satış ve insan kaynakları ile ilgili bilgileri birbirine bağlayarak bir şirkete daha fazla başarı verebilir. Bir organizasyonun her parçası tarafından kullanılan farklı teknolojileri birbirine bağladığı için, bir ERP uygulaması maliyetli yinelenen ve uyumsuz teknolojileri ortadan kaldırabilir. Süreç genellikle borç hesaplarını, envanter yönetim sistemlerini, sipariş takip sistemlerini ve müşteri veri tabanlarını tek bir sisteme entegre eder.

ERP teklifleri, yıllar içinde fiziksel istemci-sunuculardan yararlanan geleneksel yazılım modellerinden web tabanlı uzaktan erişim sunan bulut tabanlı yazılımlara doğru evrilmiştir.

Excel Bir ERP Değildir

ERP sistemleri, Excel gibi daha basit işlemlerin gerçekleştirilebildiği programlardan ayrılmaktadır. Excel ve ERP aslında kıyaslanamayacak kadar farklı görevlere sahiptir. Bu sistemi daha yakından tanıyabilmek için aşağıda yer alan ERP özelliklerine göz atabilirsiniz:

  • ERP yazılım , bir işi yürütmek için gereken tüm süreçleri entegre edebilir.
  • ERP çözümleri yıllar içinde gelişti ve çoğu artık kullanıcıların uzaktan erişebileceği tipik olarak web tabanlı uygulamalar sunmaya başladı.
  • ERP’nin faydaları arasında iş birimleri arasında serbest iletişim akışı, tek bir bilgi kaynağı ve doğru, gerçek zamanlı veri raporlaması yer alır.
  • Bir şirket dikkatli bir şekilde uygulamazsa, bir ERP sistemi etkisiz olabilir.
  • ERP programları, kategorize edilebilen ve interaktif etkileşimi mümkün kılan uygulamalardır.

Tüm bu özellikleri ve daha fazlası nedeniyle Excel gibi programlardan ayrılmaktadır.

ERP Yazılımını Excel’den Ayıran Özellikler

Gün geçtikçe ticari kuruluşlar veya kâr amacı gütmeyen kurumlar ERP yazılımından daha fazla yardım almaya başlamıştır. ERP yazılımının hızlı ulaşılabilir, kurum içi takip edilebilir yapısına ek olarak risk ve maliyeti azaltan yapısı, sistemi Excel gibi bir programdan ayırmaktadır.

ERP yazılımı şirketler tarafından tek nedenle değil pek çok nedenle kullanılmaktadır. Şirketler, Kurumsal Kaynak Planlamasını (ERP) çeşitli nedenlerle kullanır. İşlerini büyütmek, maliyetleri azaltmak ve süreçleri iyileştirmek bunlardan bazılarıdır. Bu avantajlar nedeniyle SAP ERP gibi sıkça başvurulan yazılımlardan destek alınmaktadır.

Her şirketin ERP yazılımlarından aradıkları ve yazılımın şirketler için sağladığı faydalar diğerinden farklı olabilir. Ancak hemen herkes için geçerli bazı avantajlar bulunmaktadır. ERP yazılımı, Excel gibi tek yönlü değil çok yönlü olduğu için herkese uygun bir avantaj sunabilmektedir.

ERP aracılığı ile iş süreçlerini entegre ederek ve otomatikleştirerek, fazlalıklar ortadan kalkar, doğruluk iyileştirilir ve üretkenlik artar. Süreçleri birbirine bağlı olan departmanlar artık daha hızlı ve daha iyi sonuçlar elde etmek için çalışmalarını senkronize edebilir.

Bazı şirketler, gerçek zamanlı verilerin tek bir kaynak sistemden geliştirilmiş raporlanmasından yararlanır. Doğru ve eksiksiz raporlama, şirketlerin aşağıdakiler gibi kuruluşa ve ilgili taraflara operasyonel durumu yeterli şekilde planlamalarına, bütçelemelerine, tahmin etmelerine ve iletmelerine yardımcı olur.

Şirketlerin müşteriler, tedarikçiler ve iş ortakları için ihtiyaç duyulan bilgilere hızla erişmesine olanak tanımaktadır. Bu da müşteri ve çalışan memnuniyetinin artmasına, daha hızlı yanıt sürelerine ve daha yüksek doğruluk oranlarına katkıda bulunur. Şirketlerde, verimlilik artarak çalışmalar devam ettiği için ilgili maliyetler genellikle azalır.

Departmanlar daha iyi iş birliği yapabilir ve bilgi paylaşabilir; yeni sinerjik bir iş gücü üretkenliği ve çalışan memnuniyetini artırabilir. Çünkü çalışanlar her bir fonksiyonel grubun, kuruluşun misyon ve vizyonuna nasıl katkıda bulunduğunu daha iyi görebilir. Ayrıca düşük seviyeli manuel görevleri ortadan kaldırarak çalışanların zamanlarını daha anlamlı görevlere odaklamasına olanak tanır.

Sıkça Sorulan Sorular

ERP yazılımı hangi alanlarda kullanılır?

ERP yazılımları yalnızca ticari faaliyet yürüten kuruluşların işlerini kolaylaştırmak için tasarlanmamıştır. Vakıflar, dernekler, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, şirketler ERP yazılımlarından faydalanabilmektedir.

Bir firma neden ERP kullanır?

ERP programlarının sağladığı çeşitli fayda ve avantajlar gittikçe daha çok kuruluşun ERP yazılımlarını tercih etmesini sağlamaktadır. Çeşitli faaliyetlerin tek programda takip edilebilmesi, kullanıcıların bilgilere istedikleri zaman erişebiliyor olması ERP yazılımlarının tercih edilmesinin nedenlerindendir.

ERP sistemi nasıl çalışır?

ERP sistemlerinin temel çalışma prensibi, birbirinden farklı kurumsal kaynakların bir araya getirilmesi ile ilişkilidir. Yazılımda her bir uygulama farklı bir iş sürecine odaklanmaktadır. Bu farklı süreçlere odaklanan sistemler aynı veri tabanını paylaşmaktadır. ERP yazılımları pek çok iş süreçlerini barındıran kompleks bir yapıya sahiptir.

Scroll to Top