Şirketler büyüdükçe elektronik tabloların kendilerine yetmediği bir duruma ulaşılır. Bu durumda ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) devreye girer. ERP sistemi, önemi yüksek iş bilgilerini bir araya getirip düzenler. Şirketlerin büyürken verimli ve yalın operasyonlar yürütmesini sağlar. Şirketlerin kurucusu veya yöneticisi olan birçok iş uzmanı ERP teriminden haberdardır, fakat ERP sistemlerinin, ekipleri için neler yapabileceklerini tam anlamıyla bilemeyebilirler. Özellikle üreticiler için belirli bir süre sonra ERP büyük önem arz etmektedir. Peki üreticiler için ERP’nin önemi nedir?
Üretici ve ERP İlişkisi
ERP programı, kaynak kullanımını akıllıca sağlamak isteyen işletmeler için oluşturulan bir programdır. İş uzmanlarının finansal sermaye ve insanları tekrar tahsis edebilmelerini sağlar. Bununla birlikte performans ve kaliteden ödün vermeden para tasarrufu sağlayabilen verimi daha yüksek temel iş süreçlerinin oluşturulmasına yardımcı olur.
ERP uygulaması, koordinasyon ve planlama konuları göz önünde bulundurulduğunda da bir varlıktır. Çalışanlar envanter yönetimi ve müşteri siparişlerini detaylı olarak görebilirler. Sonrasında tedarikçi satın alma siparişleri ve gelecek zamandaki tahmin edilen talep miktarını karşılaştırabilirler. Gerektiğinde sorunları giderme adına ayarlama yapabilirler. ERP programı; yazılım, iletişim ve iş birliği kavramlarında da çalışanların gelişimine katkıda bulunur çünkü çalışanlar kendi verdikleri kararları yönlendirebilmek için diğer departmanların durumlarını kontrol edebilirler.
Detaylı bir veri kaynağı olan ERP uygulaması, işletmeler için fark yaratabilen raporlar ve analizler de sağlar. Koca bir bilgi hazinesini, eğilimleri yalın bir şekilde gösteren ve olası sonuçların modellenmesine yardımcı olan grafik ve çizelgelere dönüştürmek, iş uzmanlarının hayran kaldığı bir ERP yeteneğidir.
ERP Bir İşletmeye Nasıl Yardımcı Olur?
ERP sistemi, şirketlerin iyileştirme ya da genişleme fırsatı bulunan iş alanları belirlemelerine yardımcı olur. Satıcı performansı anahtardır; erişim sahibi olan daha çok çalışan, ekiplerin belirli ürün taleplerindeki artış, tedarikçilerden gelen geç sevkiyat ya da yaklaşan nakit sıkışıklığı gibi sorunların tespit edilmesi olasıdır. Sorunlar tespit edilip gerçek zamanlı raporlama yapıldığında, sorunlar proaktif olarak mümkün olduğunca azaltılabilmektedir.
İş uzmanları genellikle sonuç odaklıdır. Bu sonuçlara örnek vermek gerekirse:
- Verimliliği artırmak
- Maliyetleri düşürmek
- Değişen tüketici ihtiyaçlarına yanıt vermek
- Piyasa koşullarına yanıt vermek
Yöneticiler, listelenmiş bu hedeflere ulaşabilmek için bilgiyi kullanırlar.
ERP, iş birimi için hesap mutabakatı, müşteri faturalandırmaları ve sipariş işlemek gibi hata olasılığı yüksek olan çoğu görevi otomatik hâle getirir ve ekiplerin yüksek verimle çalışmaları için ihtiyaç duydukları verileri sağlayabilir. Fakat ERP’nin asıl özelliği sadece bilgileri düzenleyip depolayarak değil, aynı zamanda araştırılması gereken kalıpları belirleyip anormallikleri işaretleyebilir. Bununla birlikte şirketlerin sağlık durumlarına ilişkin bir görüntü ve belirli süreçlere ait detaylı bilgiler sunabilmektedir.
ERP Modülleri Üreticilere Nasıl Yardımcı Olur?
ERP sistemleri, ön ve arka ofis de dâhil olmak üzere işlerin farklı yönleri için uyarlanan, özellik paketleri bulunan bir dizi farklı modülden oluşurlar. En yaygın olarak kullanılan ERP modülleri şu şekildedir;
Finans
Neredeyse bütün ERP sistemlerinin temelidir. Finans modülü tüm finansal verileri yönetir. Alıcıların ve satıcıların hesapları dâhil olmak üzere bütün işlemleri izler ve finansal raporlamaları yönetir.
Tedarik
Tedarik zinciri yönetiminde, hammadde olsa da biten ürün olsa da satın alma yönetilir. ERP sistemi, gelen fiyat teklifleri ve satın alma siparişleri için talepleri otomatik hâle getirebilir ve taleplerin planlamasıyla ilgili bağlantı olduğunda çok fazla ve eksik satın almaları minimum seviyeye indirebilir.
Üretim
Şirketlerin ürün ürettikleri esnada izlediği tüm adımları koordine etmelerine yardımcı olur. Modüller, üretimlerin talep doğrultusunda olmasını sağlayabilirler. Bununla birlikte biten ya da devam eden ürün sayılarını izleyebilirler.
Envanter Yönetimi
Envanter yönetimi modüllerinde, mevcut envanter seviyelerini stok birimlerinin seviyelerine kadar gösterebilir ve bu miktarları gerçek zamanlı bir şekilde günceller. Bunun dışında envanterle ilgili önemli metrikleri de ölçebilir. Ürün tabanlı şirketler, mevcut ve tahmini taleplere göre eldeki stokları optimize etme adına bu modüle ihtiyaç duymaktadırlar.
Sipariş Yönetimi
Bu modül, müşterilerin vermiş oldukları siparişleri gelen bütün kanallardan takip eder, önceliklerine göre ayırır ve teslimat boyunca ilerlemelerini takip eder. Sipariş yönetimi modülleri, siparişleri karşılar, teslimat sürelerini hızlandırır ve müşteri deneyimlerini iyileştirir.
Depo Yönetimi
Depo yönetimi modüllerinde;
- Stok girişi,
- Toplama,
- Paketleme,
- Nakliye gibi depo faaliyetleri yönlendirilir.
Bu görevlerin nasıl daha verimli yürütülebileceği belirlenerek, depolarda zaman ve maliyet tasarrufu sağlanabilir.
Müşteri Yönetimi İlişkileri (CRM)
CRM modülü, çeşidi yüksek sektörlerde bulunan işletmeler arasında popüler bir modüldür. Müşteriyle olan bütün iletişimi izler, yönetime yardımcı olur ve müşteri hizmetlerini daha iyi bir duruma getirebilir. Bununla birlikte satışlarda artış gözlemlenir.
Profesyonel Hizmet Otomasyonu (PSA)
PSA modülü, hizmet işetmeleri tarafından; projeleri planlama, projelere harcanan zaman ve kaynakları izlemek için kullanılır. Müşterilerin faturalandırmalarını kolaylaştırabilir ve bir proje üzerinde çalışan personeller arasında iş birliği sağlayabilir.
İş Gücü Yönetimi (WFM)
Bu modül, katılımları ve çalışılan saatleri takip etmektedir. Aynı zamanda maaş bordolarını da yönetebilir. WFM, departmanlar, ekipler ve bireysel çalışanlar bazında devamsızlıkları ve üretkenlikleri kaydedebilir.
Ürün tedarik zinciri yönetimi konusunda zamandan tasarruf etmek için ve süreçlerinizi kolay şekilde yönetmek için ERP Yazılımı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
ERP Nedir?
İşletmelerde üretim için gerekli olan kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan yönetim sistemleridir.
ERP Kimler İçin Uygundur?
ERP yazılımı, kaynak kullanımını akıllıca sağlamak isteyen bütün işletmeler için uygundur.
ERP Çalışanlara Nasıl Bir Katkıda Bulunur?
ERP uygulaması, yazılım, iş birliği ve iletişim anlamında çalışanlara büyük katkıda bulunur.