Soluto: ERP, CRM, E-ticaret ve Sektöre Özel Çözümler

Soluto Blog

Blog yazılarımızı takip et, merak ettiğin soruların cevabı
burada olabilir!

Açık Fatura Nedir

Açık Fatura Nedir?

Satışa dair tüm bilgileri içeren faturalar, alım-satım işlemlerinde kullanılan bir çeşit ticari belge olarak adlandırılmaktadır. Satış sonrası yapılacak ödemelerin planlanması gibi durumlarda faturalar oldukça işlevsel bir rol oynar. En sık kullanılan fatura türlerinden olan açık fatura ve kapalı fatura ise ticari hayatta karşımıza sıklıkla çıkar. “Açık fatura nedir?” sorusuna cevap kazandıracağımız bu yazıda açık fatura ile kapalı fatura arasındaki farkları da netleştireceğiz.

Açık fatura, vadeli satışlarda kullanılan bir fatura çeşididir. Satış işlemi gerçekleşmiş bir malın, belirli bir vade planı dahilinde ve zaman aralığında ödenmesini sağlayan açık faturanın, diğer fatura türlerinden en belirgin farkı belirli bir ödeme planına sahip olmasıdır. Açık fatura ile satın aldığınız hizmet için belirli bir ödeme planı oluşturulur ve hizmet bedeli vadeli bir şekilde ödenir. Açık fatura henüz borcu ödenmemiş bir mal için kesilen fatura olduğundan delil niteliğinde kullanılabilir. Bu bağlamda açık faturada alıcıya ait imzalar bulunması gerekir. 

Açık Fatura Nasıl Kesilir?

“Açık fatura nedir?” sorusuna açıklık getirdikten sonra “Açık fatura nasıl kesilir?” sorusuna cevap vermek gerekir. Sıradan fatura kesme işlemiyle oldukça benzerlik gösteren bu işlemin, diğer fatura kesme uygulamalarından bazı farkları vardır. Satış işlemi gerçekleştirildikten sonra hem satıcı hem de alıcıya dair gerekli tüm bilgiler faturaya yazılır. Bunların içerisinde ödenecek olan bedel, vergiler gibi önemli konular da yer alır. Aslında bu işlemlerin tümü diğer fatura kesme işlemlerinde de yapılır. Fakat açık faturayı diğerlerinden ayıran fark imza ve kaşedir. Açık faturada kaşe ve imzanın faturanın üst kısmında yer alması gerekmektedir.

Kapalı Fatura Nedir?

Açık fatura kadar kapalı fatura da alım satım işlemlerinde sıklıkla kullanılır. Açık faturanın tam tersi olarak uygulanan kapalı faturada, satış işlemi gerçekleşir gerçekleşmez hizmet bedeli peşin olarak alınır ve anında ödenir. Alınan hizmet veya maldan sonra kesilen kapalı faturayla, hem satıcının hem de alıcının tüm yükümlülükleri ortadan kalkmış olur. Bu işlemde müşterinin hiçbir borcu olmaz ve alıcı ödemeyi tek planda gerçekleştirmiş olur. İsminden de anlaşılacağı gibi kapalı fatura, müşterinin kapatacağı hiçbir borcu olmadan tek seferde ödediği mal karşılığında kesilen faturadır.

Açık ve Kapalı Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

Herhangi bir hizmet veya mal için bedel ödeyecek olan müşteriler tarafından sıklıkla “Açık fatura nedir?” ve “Kapalı fatura nedir?” soruları sorulur. Bu sorulara daha net ve açıklayıcı bir cevap olması niteliğinde iki fatura çeşidini karşılaştırabiliriz. Açık fatura ile kapalı fatura arasındaki farklar şu şekildedir:

  • Her iki faturada da imza ve kaşe gibi bilgilerin bulunması gerekir. Fakat açık faturada imza ve kaşe gibi bilgiler, faturanın üst kısmında yer alırken kapalı faturada bu bilgiler faturanın alt kısmında yer alır. Kapalı ve açık faturayı ayırt etmenin en pratik yollarından birisi budur.
  • Açık fatura ile kapalı fatura arasındaki en bariz fark şüphesiz kesilme yollarıdır. Açık faturada müşteri borçlu durumdadır ve ödeyeceği bedeli belirli bir vade dahilinde ve zaman aralığında taksitler halinde öder. Kapalı faturada ise satın alma işlemi sonrası ücret peşin olarak ödenerek satın alma işlemi anında tamamlanmış olur.

Her işletme tarafından kullanılan açık fatura ve kapalı faturalara genel olarak baktığımız zaman kesilme amaçları aynı olsa da, ikisi arasındaki ayrım diğer durumlar söz konusu olduğunda ortaya çıkar. Genellikle alınacak olan hizmet bedelinin yüksek olduğu durumlarda taksitlendirme yolu tercih edilerek açık fatura kullanılır. Bazı müşteriler ise borçlu duruma düşmek istemeyip satın aldığı malın ücretini peşin ödeyerek kapalı fatura uygulamasını kullanmış olur.

e-arşiv fatura ve e-fatura kesme süreçlerinizi Soluto yazılım ile hızlı, kusursuz ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Faturanın Fotokopisi Geçerli midir?

Bazı durumlarda kullanılan fatura fotokopisi, faturanın asıl nüshasının yerine geçmez ve geçerli sayılmaz.

Kapalı Faturanın Avantajları Nelerdir?

Kapalı faturada satın alma işlemi gerçekleşir gerçekleşmez fatura kesildiği için alıcının ve satıcının tüm yükümlülükleri ortadan kalkar ve bu bağlamda hızlı bir uygulama avantajı sağlar.

Satış Faturası Açık mı Kapalı mı Kesilmelidir?

Bu durum tamamen müşteri ve satıcıya bağlıdır. Eğer müşteri peşin ödeme yaparsa kapalı, taksitle ödeme yapmak isterse açık fatura kesilmelidir. 

Scroll to Top