Satılan ürünlerin tamamının veya bir kısmının iadesi için kesilen faturaya iade faturası adı verilir. Ayrıca yanlış kesilen fatura yerine de iade faturası düzenlenebilir. Bu gibi durumlarda faturası yanlış kesilen ürünün iadesi gerçekleştirilir, daha sonra fatura düzenlenmiş haliyle satış işlemi bir kez daha meydana gelir. Peki, iade faturası nedir? İade faturasında ne gibi bilgiler bulunmalıdır? İşte iade faturasında bulunan bilgiler aşağıdaki gibidir:
- İade edilen ürün miktarı ve ürünün faturadaki seri numarası
- İade edilen ürünün toplam ve birim bedeli
- Ürünün iade tarihi
İade faturasını çoğunlukla alıcı düzenler. Bu nedenle “İade faturası nedir?” bilmekte fayda vardır. Alıcının elindeki ürünü reddettiğini belirten ve bunu yaparken yasal düzenlemelerden faydalandığını gösteren belgeye basitçe iade faturası adı verilir. Bu durumda iade edilen ürünün birim bedeli, ürünün satıcı tarafından kesilen faturasındaki birim bedeli ile birebir aynı olmak durumundadır. Zira öbür türlü alıcı kâr eder. Ancak iade işlemlerinde herhangi bir kâr hesabı mümkün değildir.
İade Faturası Nasıl Kesilir?
“İade faturası nedir?” ve “İade faturası nasıl kesilir?” sorularına cevap almak, iade faturası konusunda bilinmesi gerekli olan tüm ayrıntılara açıklık getirmenizi sağlayacaktır. Alıcıdan iade faturası talep edildiğinde, bu faturanın düzenlenmesi esnasında dikkat edilmesi gereken birkaç faktör vardır. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Ürünün iadesi ile herhangi bir kâr amacı güdülmediğinden emin olmak için birim bedelinin alışveriş esnasındaki birim bedeli ile aynı olması gereklidir.
- İade faturasının Maliye Bakanlığı veyahut Noter onaylı olması gerekir.
- Faturanın iade faturası olduğu beyan edilmelidir.
- Satış faturası üzerindeki şartlar ile ürünün iade faturası üzerindeki şartlar arasında herhangi bir tutarsızlık olmamalıdır.
- Ürünün tamamı iade edilmeyecekse de ona göre fiyat hesabı yapılır ve iade faturasına ücretler o şekilde yansır.
İade faturası üzerindeki kaşenin basılacağı yer, iade faturasının açık mı kapalı mı kesileceği gibi birçok faktör, satıcı ile alıcı arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Bu konuda daha açık bir bilgi almak için ürününüzü iade edeceğiniz kuruma, bu kurum için “İade faturası nedir?” diye sormanızda büyük fayda vardır.
İade Faturasında Muhasebe Kaydı
İade faturalarında muhasebe kaydı, iki temel başlık altında incelenir. Zira farklı işlem için farklı yol haritaları mevcuttur. Satıştan iade faturasının muhasebe kaydı yapılırken dikkate alınması gereken bazı temel unsurlar şunlardır:
- İade edilen ürün sağlam veya bozuksa ona göre değerlendirme yapılması gerekmektedir.
- İade edilme zamanındaki geçici vergi dönemi geçmişse değerlendirme buna göre yapılmalıdır.
- Ürünün satışı bir önceki yıl, iadesi de bir sonraki yıl ise iade düzenlenirken yapılan değişiklikler de buna göre ifade edilmelidir.
“İade faturası nedir? Türleri nelerdir?” denildiğinde aklımıza gelen diğer kategori de alıştan iade olarak açıklanmaktadır. Bazen satıcılar, ürün veya hizmette, iade talebi yapabilirler. Bu gibi durumlarda alış iade faturası oluşturulması gerekir. İşte bu konuda dikkat edilmesi gereken faktörler de şunlardır:
- Ürün alımları iadelerine göre muhasebe kaydının, ayrı bir biçimde hazırlanması gerekir.
- Tüketim malzemelerinin iadelerine göre ayrı muhasebe kaydı tutulmalıdır.
- Hizmet alımlarının iadeleri ayrı muhasebe kayıtları olarak ifade edilmelidir.
Dolayısıyla “İade faturası nedir?” konusunu öğrenme sürecinde muhasebe kayıtlarının da ona göre yapılacağını bilmeniz gerekmektedir. Farklı faktörler, muhasebe kaydını farklı etkiler denilebilir.
E-Arşiv İade Faturası Nasıl Kesilir?
“İade faturası nedir?” ve bunun benzeri faturaların muhasebe kayıtları nasıl tutulur, gibi ayrıntıları nkesinleştirdikten sonra bir de e-arşiv üstünden bu işlemlerin nasıl yapıldığına bakılmalıdır. E-fatura veya e-arşiv sisteminde iade faturası kesmek için de iki farklı süreçten söz edilmesi gerekir. Zira alıcının bir şirkete sahip olma durumu ve bireysel müşteri olma durumu iki farklı yol haritası gerektirir.
Eğer alıcının bir şirketi varsa e-arşiv üzerinden gönderilen fatura 7 gün sonra reddedilebilir. Alıcının e-arşiv üzerinden edindiği faturayı, 7 gün içinde iptal etme hakkı saklıdır. Bu süre aşıldığı takdirde mahpuslaşma denen bir sürece gidilir. Mahpuslaşma adı verilen süreç, e-arşiv üzerinden yeni bir fatura oluşturulup müşteriye gönderilmesi manasına gelir.
Fakat alıcı bireysel müşteriyse tüketici haklarına göre edindiği ürünü, 30 gün süreyle iade edebilir. Ürün satışı internet üzerinden gerçekleşmişse, kullandığı siteye girip sitenin zorunlu kıldığı bazı koşulları yerine getirip getirmediğini kontrol etmesinde fayda vardır. Ayrıca çevrimiçi satış işlemlerinde “İade faturası nedir?” diye merak eden kullanıcılar için iade kolaylığı sağlanması adına, birçok web sitesi başlıca kısa yollar da sağlamıştır. Bunlarla beraber bazı e-arşiv faturaların üzerinde ürünün iadesi için ayrı bir kısım belirtilmiştir. Bireysel müşterinin bu kısmı doldurup satıcıya iletmesi yeterli olacaktır.
Çözüm ve hizmetlerimiz konusunda daha çok bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
İade Faturası Keserken İrsaliye Kesilir mi?
İade faturası keserken tıpkı satış işlemindeki gibi sevk irsaliyesi kesilmelidir. Zira nakliye işlemlerinde sevk irsaliyesi zorunlu tutulmuştur.
E-Faturada İade Faturası Nasıl Kesilir?
İade faturasını e-fatura üzerinden düzenlerken “Temel Fatura” senaryosunun ardından fatura tipi olarak “İade” seçilir. İade işlemleri de bu şekilde başlatılır. “Ticari Fatura” senaryosunun seçilmesinin ardından ise iade tipi seçeneği bulunmaz.
İade Faturasında Kaşe Nereye Basılır?
Faturanın açık mı kapalı mı kesileceği alıcı ile satıcı arasında gerçekleşen etkileşime bağlıdır. Kaşenin basılmasının zorunlu olduğu yer diye bir koşul söz konusu değildir. Bu durumda alıcı ile satıcının arasındaki anlaşmanın dikkate alınması gereklidir.